Excite

Split: leven in het verleden

Als je wel eens in oude ruïnes in Rome of Athene bent geweest, dan zul je ongetwijfeld hebben geprobeerd om jezelf voor te stellen hoe de gebouwen er vroeger uit hebben gezien en hoe het moet zijn geweest om daar zelf rond te lopen. Als je hetzelfde wilt doen in Kroatië, heb je daar maar weinig inlevingsvermogen voor nodig. Daar zijn het heden en het verleden nauw met elkaar verbonden.

De Kroatische stad Split is heeft namelijk een historisch centrum waar het moderne leven geleefd wordt in de gebouwen van vroeger. Door de eeuwen heen hebben de inwoners van Split de oude gebouwen overgenomen. Zij leven op dezelfde manier als hun voorouders deden tijdens de overheersing van de Romeinen, de Venetianen, Napoleon en in de Middeleeuwen.

Dit is vooral te merken in het historische middelpunt van de stad, het paleis van Diocletianus. Deze Romeinse keizer liet tijdens zijn periode in Split een enorm groot paleis bouwen dat tot op de dag van vandaag niet alleen te bekijken, maar ook te bezoeken is. Inmiddels zijn er veel winkeltjes en markten in het paleis gevestigd, waardoor het paleis nog steeds leeft.

Ook als je niet zo van de historische bezienswaardigheden bent kun je een leuke tijd beleven in Split. Zo kun je genieten van de prachtige boulevards langs de haven van Split, of de gezellige terrasjes rond één van de mooie pleinen. Ook sportliefhebbers komen aan hun trekken; zij kunnen terecht in het Poljud Stadion, waar mogelijk in 2012 de Europese Kampioenschappen voetbal gehouden zullen worden.

Afbeelding: Flickr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020