Excite

Star Wars-dorp Tunesië nieuw leven ingeblazen

Een internationaal project is opgestart om het Star Wars-dorp Mos Espa in Tunesië te redden van een letterlijke ondergang. Het dorpje, te zien in de Star Wars films The Phantom Menace uit 1999 en Attack of the Clones in 2002, dreigt te worden gezwolgen door woestijnzand uit de Sahara.

Ong Jmel

Miljoenen Star Wars-fans hebben Ong Jmel, zoals het dorp in het echt heet, inmiddels bezocht. “Mos Espa is een pelgrimsoord,” is te lezen op de speciale projectwebsite. “Maar het is ook als cultureel erfgoed en van groot belang voor de plaatselijke economie.” Van over de hele wereld komen fans van de science fiction filmreeks naar het dorp waar Anakin Skywalker de latere Darth Vader van afkomstig is.

Revolutie

Het toerisme in Tunesië heeft de laatste jaren veel te lijden gehad onder de opstanden en instabiliteit na de revolutie van 2011. Nu het weer rustiger is in het Noord-Afrikaanse land wil de overheid het toerisme weer aanzwengelen. Niet voor niets stopt de Tunesische regering 160.000 dinar in het renovatieproject. De andere helft moet komen van donaties van bijvoorbeeld Star Wars-fans, die met hun geld het filmdecor van Mos Espa zeker nog tien jaar ‘open’ kunnen houden.

Binnenland Tunesië

Een tweede groot voordeel van een restauratie van Mos Espa, is dat toeristen ervoor het prachtige binnenland van Tunesië in moeten. De meeste buitenlanders blijven in de resorts aan de kust. Veel hotels bieden wel reizen aan naar het Atlasgebergte, de zoutvlaktes en de woestijngebieden waar Ong Jmel deel van uit maakt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020