Excite

Stedentrip naar Istanbul: top 5 bezienswaardigheden

Heb je slechts een weekendje of lang weekend te besteden? Haal dan het meeste uit je stedentrip naar Istanbul met deze top 5 van bezienswaardigheden.

Topkapi Paleis

Heb je altijd al willen weten hoe de sultans leefden? Start dan je sprookjes uit 1001 nacht avontuur in het Topkapi Paleis. Het paleis werd al in de 15e eeuw gebouwd voor de toenmalige sultan: Mehmet II. Wanneer je de geschiedenis in bent gestapt via de Begroetingspoort kun je onder andere de privévertrekken van de sultan bekijken alsmede de harem - een labyrint van grote zalen, kleine kamers en terrassen. Ook voor de bling-bling kun je hier terecht. Je kunt namelijk de juwelenschatten van het Topkapi Paleis bewonderen in de Hazine Dairesi.

Agia Sofia

Hoewel je bij Turkije misschien vooral moskeeën zou verwachten, is een van de bekendste toeristische trekpleisters in Istanbul van oorsprong een kerk. De Agia Sofia, zoals dit gebouw heet, staat bekend om haar koepel dat een architectonisch hoogstandje is. Dat moet ook wel, want de oorspronkelijke koepel stortte in 558 in en dat kwam de architecten duur te staan: zij werden onthoofd.

Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee was het islamitische antwoord op de Agia Sofia. Deze moskee moest de grandeur van de beroemde Agia Sofia na een slordige 1100 jaar overtreffen. Of de architect daarin in geslaagd, is aan jou om te bepalen. De moskee is bekleed met blauwe tegeltjes waarmee gelijk duidelijk waaraan het zijn naam heeft te danken. Vooral tijdens de zonsondergang levert dit een waar schouwspel op.

Grote Bazaar

Wil je in de huid kruipen van een echte inwoner van Istanbul? Breng dan een bezoekje aan de Grote Bazaar. In deze immense overdekte markt vind je een wirwar aan winkeltjes, cafés en restaurants. Een ideale plek dus om je souvenirs te scoren en een echt bakkie Turkse koffie te drinken.

Boottocht over de Bosporus

Heb je het even gehad met de chaos en drukte van de stad? Neem dan het ruime sop en kies voor een boottochtje over de Bosporus. Vanaf deze zeestraat heb je een prachtig uitzicht over beide delen van de stad, zowel de Europese kant als de Aziatische. De boten vertrekken vanuit de haven niet al te ver gelegen van de Galatabrug. Hier vanuit kun je overigens ook een boottochtje maken naar de Prinseneilanden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020