Excite

Stedentrip naar Istanbul: welk klimaat vinden we daar?

Heb je een stedentrip naar Istanbul op de planning staan en vraag je je af hoe jij je koffer moet inpakken voor deze Turkse stad? Dan kan het handig zijn om iets van Istanbul en het klimaat af te weten. In dit artikel lees je alles over de weersomstandigheden in Istanbul op een gemiddelde dag in het jaar. Houd wel altijd de meest recente weersvoorspellingen in de gaten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Ligging Istanbul

Het weer is natuurlijk afhankelijk van de ligging van Istanbul, dat op het klimaat een grote invloed heeft. De stad ligt precies op de grens van Europa en Azië; aan de Bosporus. Dat is een zeestraat die van de Zwarte Zee naar de Zee van Marmaris loopt. Dit is een kleine zee die wordt omringt door land. Daardoor heeft Istanbul een klimaat dat minder wordt beïnvloed door de zee dan bijvoorbeeld andere plaatsen aan de zuidkust van Turkije. In die zin ligt Istanbul vrij beschut, en is er dus meer kans op regen dan je misschien zou denken.

Neerslag Istanbul

Sneeuw, regen, alle soorten neerslag kun je in Istanbul tegenkomen. Zoals gezegd is de invloed van zeewater en –lucht minimaal in de Turkse stad. Zo kan het in de winter sneeuwen, en kan je met een beetje pech nog tot eind mei veel regen hebben. Gelukkig trekt neerslag altijd wel snel weer weg, waardoor je nooit lang last zult hebben van nattigheid. De maanden november, december, januari en februari zijn gemiddeld het regenachtigst.

Istanbul bezoeken met mooi weer

De beste periode om Istanbul te bezoeken is met mooi weer; en wel in de maanden mei en juni, of september en oktober. In juli en augustus is het vaak te warm om echt een stedentrip te maken. Net zoals in Italië, Spanje en andere Mediterrane landen, zijn de zomermaanden vaak zinderend warm. Bovendien zijn veel winkels en restaurants tussen de middag gesloten. Wil je wel graag in de zomermaanden naar Istanbul en is het klimaat geen probleem? Dan kun je verkoeling zoeken aan de Bosporus, zoals veel van de lokale bevolking ook doet.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020