Excite

Stedentrip Utrecht populair door Lonely Planet

Steeds meer toeristen bezoeken op een stedentrip Utrecht. De oorzaak lijkt te liggen in een vermelding van de stad in de Lonely Planet. De beroemde uitgeverij van reisgidsen nam Utrecht in 2012 op in de Lonely Planet top 10 van onontdekte wereldsteden. En die vermelding werpt nu zijn vruchten af.

Utrecht in Lonely Planet

Hoeveel extra toeristen er naar Utrecht zijn gekomen sinds de Lonely Planet de stad noemde is niet precies bekend, zo vertelt woordvoerder van Toerisme Utrecht, Susanne Canisius. "Het is lastig om precies in cijfers uit te drukken, maar de vermelding in de Lonely Planet heeft zeker een positief effect gehad." De meest recente toerisme cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek liegen er in ieder geval niet om. Zo steeg het aantal overnachtingen met 5,9 procent naar 279.000 buitenlandse gasten, terwijl de rest van Nederland een stijging van slechts 2,3 procent kende. En in Amsterdam groeide het aantal zelfs maar met 0,9 procent.

Sfeer in Utrecht

Buitenlandse toeristen worden volgens Canisius aangetrokken door de "typische sfeer" van Utrecht. "Het is een kleinschalige en compacte stad. Het is intiem en heel Hollands." Het historische decor, de musea en de studentikoze sfeer zorgt voor de populariteit van Utrecht. "En dat alles op een kleine schaal. Je kan alles lopend of met de fiets verkennen."

Amsterdam

De Lonely Planet schreef over Utrecht dat veel toeristen blijven steken in Amsterdam en daardoor Utrecht vergeten. Canisius bevestigt dat beeld. "Heel veel mensen denken vaak alleen aan de hoofdstad. Dat is het bekendste. Porto staat ook net even wat minder in de picture dan Lissabon." Daarom speelt Toerisme Utrecht nu in op een combinatiebezoek van Utrecht en Amsterdam, wat nog geen halfuur per trein van elkaar ligt. Toeristen moeten dan wel even de ogen sluiten voor de grondige verbouwing van het stationsgebied in Utrecht. Lonely Planet omschrijft het stationsgebied nu alsof er een bom is ontploft.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020