Excite

Thailand sluit duikoorden om rif te beschermen

Thailand heeft besloten om tientallen duikoorden te sluiten, om zo de schitterende riffen in de Anamanse Zee te beschermen. Dit is een ingrijpend besluit, want de koraalriffen aan de westkust van het land brengen trekken veel toeristen aan en leveren dus ook veel geld op.

Het is echter ook een logische beslissing, want inmiddels wordt meer dan de helft van de 15.000 hectare aan koraalrif rond Zuid-Thailand met uitsterven bedreigt. Dit komt door de opwarming van het zeewater; hierdoor verbleekt het koraal en sterft het uiteindelijk af. Natuurlijk heeft ook de komst van de talloze toeristen impact op het koraal. Duikers vertrappen regelmatig stukken van het koraal en ook boten met toeristen hebben een belangrijke, negatieve impact op het water.

Gebieden waar meer dan 80% van het koraal beschadigd is, worden daarom vanaf nu gesloten. Dat werd bekend gemaakt door de instantie die zich bezig houdt met de bescherming van natuurreservaten. Voor duikscholen zal dit een harde klap zijn; zij verdienen niet alleen geld aan de lessen, maar ook overnachtingen, eten en feesten. Of en wanneer de riffen weer geopend zullen worden, is nog niet duidelijk.

Afbeelding: Flickr account Ahmed Amir

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020