Excite

Vakantiegangers hebben steeds minder ruimte in vliegtuig

  • © Getty Images
Wie op vakantie gaat met het vliegtuig, betaalt daar steeds minder voor. Dat betekent echter ook dat je er steeds minder ruimte voor terug krijgt. Op de grote cabinebeurs Aircraft Interiors Expo die in Hamburg georganiseerd wordt, blijkt dat de afstand tussen de stoelen in de toeristenklasse steeds verder afneemt. Op budgetvluchten worden steeds meer rijen geplaatst in de goedkoopste klassen. Op verre vluchten is het echter ook merkbaar: daar wordt steeds vaker een extra stoel op een rij gezet.

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing merken dat hun opdrachtgevers steeds vaker willen dat er mensen ook achterin 'gepropt' worden. Het gaat dan vooral om prijsvechters. Reguliere vliegmaatschappijen lijken echter ook niet achter te kunnen blijven. Door steeds meer mensen in een vliegtuig te proppen, kan het basistarief verder verlaagd worden en kunnen de tickets voor steeds lagere prijzen verkocht worden.

De afstand tussen stoelen is inmiddels al dramatisch afgenomen. Voor middellange vluchten was dit eerst 36 inch en nu is dat nog maar 28 inch. Dat betekent dat er 20 centimeter minder ruimte tussen zit. Het zitdeel is ingekrompen van 46 naar 40 centimeter, waardoor een plek gemiddeld dus 20% minder ruimte in beslag neemt.

Wie dan alsnog meer ruimte wil hebben, heeft tegenwoordig een ruime keuze aan extra - betaalde - opties. Zo kun je kiezen voor verschillende hoeveelheden extra beenruimte, maar kun je ook gaan voor een plekje waar op een andere manier aan extra ruimte gedacht is. De prijzen voor die extra beenruimte variëren van 5 euro extra tot 100 euro extra. Wie een goedkoop ticket scoort, betaalt soms nog meer voor de upgrade dan voor het ticket zelf. Wie echter iets langer benen heeft dan gemiddeld, kan hier met de huidige inkrimping van de zitruimte bijna niet meer onderuit.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021