Excite

'Val Berlijnse muur herdacht door miljoen mensen'

  • © Getty Images
De val van de Berlijnse muur - op 9 november precies 25 jaar geleden - werd afgelopen weekend door zeker een miljoen mensen herdacht. Tenminste, dat zijn de schattingen. De muur die in 1961 werd opgericht om het oosten van Berlijn af te schermen van het westen van Berlijn werd pas op 9 november 1989 neergehaald. Dat betekende dat familieleden en vrienden elkaar 28 jaar lang niet hadden gezien. De ontlading in 1989 was dan ook enorm en dat werd dit weekend groots gevierd in de Duitse hoofdstad.

De meeste activiteiten centreerden zich rondom de Brandenburger Tor. Daar was op zaterdag een bijzondere film over de geschiedenis van de muur te zien. Op zondag gaf de burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, het startsein voor het losmaken van de 'Lichtgrenze', een 15-kilometer lange 'muur' van lichtgevende ballonnen, die vervolgens de lucht in gingen. Die avond vonden verschillende optredens plaats om de herdenking nog meer te vieren.

Ook op andere punten in de stad werd stilgestaan bij de val van de muur. De Lichtgrenze was hierbij het meest opvallend, maar ook Checkpoint Charlie vormde een belangrijke trekpleister. Op dat punt werd eveneens een film over de muur getoond, waarin inwoners van beide delen van Berlijn vertelden hoe het dagelijks leven er in Berlijn uit zag en wat voor veranderingen plaatsvonden in aanloop naar de val van de muur.

Dit weekend waren niet alleen veel Duitsers naar Berlijn getogen, ook veel Nederlanders en andere Europeanen brachten een bezoekje aan de stad. Dit betekende een gezellige drukte, maar ook een ingewikkelde verkeerssituatie. De politie besloot daarom de toegangswegen naar Berlijn al halverwege de avond af te sluiten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019