Excite

Venetië: bedreigd door scheepvaart!

Venetië wordt met opslokken bedreigd, nu de Italiaanse autoriteiten een grote haven willen bouwen om de toenemende stroom cruiseschepen en containerboten aan te kunnen. Voor de toeristenbranche zou dit een goede ontwikkeling zijn, maar voor de stad zelf kan het wel eens het begin van het einde zijn!

Venetië ligt op een groep kleine eilandjes in de Laguna Veneta, aan de Adriatische Zee. Jaarlijks komen talloze toeristen naar de stad toe om haar bijzondere gebouwen te bewonderen en natuurlijk om met een gondel door de ‘straten’ van de stad te varen. Al die toeristen hebben echter wel een plaats nodig om aan te komen en de Marghera Haven, die nu gebruikt wordt, lijkt niet meer toereikend te zijn.

Daarom heeft de Venice Port Authority een oproep gedaan om een nieuwe terminal in deze haven te bouwen, waar wél ruimte is voor de groeiende stroom toeristen. Daarnaast zou er geïnvesteerd moeten worden in het uitdiepen van de waterwegen in de lagune.

Voor de stad zou dit echter een ramp zijn: het uitdiepen van de waterwegen zorgt voor een stijging van het zeeniveau. Op dit moment tast het zeewater al talloze gebouwen in de stad aan en dat zal dan alleen maar erger worden. Daarnaast is de toenemende stroom aan cruiseschepen en vrachtschepen ook niet ideaal: die zorgen er met hun golfslag namelijk voor dat de zandbanken die de stad nu tegen het zeewater beschermen, steeds verder afbrokkelen. Ook dit is funest voor de mooie gebouwen waar Venetië beroemd om is.

Afbeelding: Flickr account alainf1

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020