Excite

Vilnius, culturele hoofdstad 2009

De Litouwse hoofdstad Vilnius heeft op oudejaarsnacht de titel ‘culturele hoofdstad van Europa’ gekregen. Dit werd tijdens de jaarwisseling uitgebreid gevierd met een fantastische vuurwerkshow.

Het komende jaar staat er veel in de planning om de titel ‘culturele hoofdstad van Europa’ ook daadwerkelijk waar te maken. Er is een budget van ruim 55 miljoen euro om alles op rolletjes te laten verlopen. In de planning staan ruim 120 cultuurprojecten en 900 voorstellingen. In de stad zelf is tevens veel aan cultuur en geschiedenis te vinden. Het cultuurjaar werd ingezet door de Duitse lichtarchitect Gert Hof. De voorstelling duurde zo’n twintig minuten, waarin de geschiedenis van Litouwen werd uitgebeeld.

Vilnius heeft nog meer te vieren. De Baltische staat bestaat in 2009 al 1000 jaar. Daarnaast Vilnius de meest Oostelijke Culturele hoofdstad tot nu toe. Toeristen zullen daarom ook zeker niet teleurgesteld worden tijdens een bezoek aan de Litouwse stad.

Ook de Oostenrijkse stad Linz is uitgeroepen tot ‘culturele hoofdstad van Europa’. Voor deze stad is een budget van 68 miljoen euro neergelegd en daarmee zijn zo’n 220 voorstellingen gepland in het komende jaar. Volgend jaar zullen Essen en Istanbul de titel krijgen. De titel wordt al uitgereikt aan steden sinds 1985. Om de titel te krijgen, moet je als stad aan verschillende eisen voldoen. Het belangrijkste is natuurlijk dat de stad genoeg te bieden heeft op cultureel vlak. Maar ook het cultureel erfgoed en de plaats zijn erg belangrijk om de titel ‘culturele hoofdstad van Europa’ te krijgen.

Bekijk hier foto's van Vilnius

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020