Excite

Een visum nodig? Wees er op tijd bij

Nederland hoort bij de Schengenlanden en dus is reizen door of naar een ander Schengenland eenvoudig. Je hoeft niet eens meer je paspoort te laten zien. Toch zijn er nog tal van landen waar een visum nodig is. Bedenk dat als je naar een ander land moet reizen.

Hoe je kunt weten of voor een land een visum nodig is?

Dat is niet moeilijk. Boek je een reis bij een reisbureau dan krijg je het te horen en vaak regelt het reisbureau dan de benodigde papieren. Sites als visum.nl en visumdienst.nl geven een lijst van landen waar een visum voor nodig is. Zij regelen dit dan ook voor je en je kunt ook de ambassade van het betreffende land bellen.

Diverse soorten visa

Er zijn afhankelijk van het doel verschillende soorten visa. Zo is er een zakelijk of een toeristenvisum. Wie een land vaker bezoekt, heeft baat bij een zogenaamd 'multiple entry visum'. Bezoek je het land alleen om er doorheen te reizen, dan heb je het meest aan een transitvisum dat drie dagen geldig is. Tenslotte zijn er landen, zoals Marokko, waar je je visum in het land zelf aan moet schaffen.

Hoe vraag je een visum aan?

Als je via een reisbureau boekt dan zorgen zij meestal voor de aanvraag en krijg je het visum bij je reispapieren. Een andere manier is het zelf regelen bij de ambassade, maar houd dan wel rekening met lang en veel wachten. Als je zelf je reis regelt, is een visumbureau inschakelen een goede optie. Zij zijn gewend om zowel voor bedrijven als particulieren al het papierwerk te doen en weten hoe het op een ambassade werkt. Bekende bureaus zijn het visumbureau en visumwinkel. Natuurlijk betaal je zo'n bureau, maar die kosten wegen niet op tegen de tijdbesparing en het gemak.

Wat heb je voor een visum nodig?

Je hebt altijd een geldig paspoort nodig om een visum aan te vragen. In sommige landen moet het zelfs nog minimaal zes maanden geldig zijn. Daarnaast worden vaak pasfoto's en een ingevuld formulier gevraagd. Regelmatig wordt ook gevraagd naar de uitnodiging om in dat land te komen (zakelijk) of een boekingsbevestiging. Heel soms wordt zelfs een boekingsbevestiging van de accommodatie van je verwacht.

Als je een visum op tijd regelt, is er niets aan de hand en kun je ontspannen op reis. Maak er echter niet de sluitpost van, want dat kan problemen opleveren.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021