Excite

Vliegen: dik is duurder

Zomaar een budgetvlucht in de Verenigde Staten. Een vrouw met normaal postuur krijgt te horen dat ze haar stoel moet afstaan. Een dik 14-jarig meisje heeft namelijk twee stoelen nodig. Hoewel ze allebei hetzelfde betalen voor een vliegticket, zorgt de obesitas er voor dat de gezonde vrouw benadeeld wordt. Haar stoel wordt afgepakt, simpelweg omdat een dik meisje ook wil vliegen en meer stoelen nodig heeft. Dat is natuurlijk een vreemde anekdote, maar het toont de verwrongen relatie aan tussen vliegmaatschappijen en mensen met overgewicht. Het is een onderwerp waar de komende jaren nog veel over gediscussieerd zal worden.

Zo blijkt uit een Brits onderzoek dat een ruime meerderheid van de Engelsen vinden dat dikke mensen meer moeten betalen. Wie meer plek inneemt, die moet ook meer betalen. Dat was in ieder geval in bovenstaande anekdote een stuk eerlijker geweest. De redenatie is dat stoelen in de Economy Class al vrij krap zitten. Wie er meer van nodig heeft, die moet daar dan ook voor betalen. Het vliegticket wordt in dat geval rechtstreeks gekoppeld aan de stoel en niet aan de vlucht.

Bij Air France/KLM is het al sinds april zo dat passagiers die meer stoelen nodig hebben, ook een extra vliegticket aan moeten schaffen. Dit heeft te maken met veiligheid. Als een leuning niet meer naar beneden kan, moet de stoel er naast bijgeboekt worden. Wel krijgen deze passagiers 25% korting op hun tweede ticket. En als het vliegtuig niet volgeboekt is, krijgt de passagier het geld weer terug. Ook Ryanair overwoog in 2009 een zogenaamde 'Fat Tax' in te voeren.

Afbeelding: onbekend

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020