Excite

Vliegreis slecht voor je intelligentie

De resultaten van een onderzoek waarin hamsters werden blootgesteld aan een gesimuleerde jetlag, tonen aan dat een vliegreis niet alleen vermoeiend is, maar ook negatieve gevolgen op je intelligentie heeft.

Amerikaanse onderzoekers simuleerden een jetlag door de klok elke drie dagen 6 uur door te draaien. Het effect hiervan is vergelijkbaar met om de drie dagen van New York naar Brussel vliegen. De hamsters sliepen dagelijks hetzelfde aantal uren. Maar omdat de klok telkens verzet werd, vielen die uren niet altijd in de nacht.

De hamsters die blootgesteld werden aan de jetlag maakten slechts de helft nieuwe neuronen aan dan andere hamsters. Ze scoorden bovendien slechter op leer- en geheugentests. De hamsters met een jetlag konden bijvoorbeeld niet onthouden in welk hok het beste speelrad zich bevond.

De negatieve gevolgen van de jetlag waren zelfs na 28 dagen nog aanwezig: de hamsters hadden nog steeds last van leer- en geheugenproblemen. Het is nog niet duidelijk wat de problemen precies veroorzaakt. Mogelijke boosdoeners zijn het het slaapverwekkende hormoon melatonine, stress en verhoogde afsterving van cellen.

Volgens onderzoeker Gibson onderstreept het onderzoek nogmaals het belang van een evenwichtig ritme, waarbij de biologische klok goed is afgesteld op de omgeving. Eerdere onderzoeken naar de gevolgen van een jetlag toonden aan dat mensen die vaak met het vliegtuig reizen een verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Afbeelding: Flickr, gebruiker James

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021