Excite

Vliegvakanties steeds populairder

Al enkele jaren ziet de reisbranche vliegvakanties in populariteit stijgen, ten koste van autovakanties. Gek genoeg laten veel mensen de auto staan uit kostenoverweging. Niet alleen zijn vliegvakanties goedkoper geworden, door de prijs van benzine is een autovakantie vaak duurder dan met het gezin het vliegtuig nemen.

Benzine duur

Volgens Mirjam Dresmé van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) zal deze trend zich ook de aankomende jaren voortzetten. “Benzine is duur. Hierdoor winnen vliegvakanties steeds meer terrein.” Een gezin met twee kinderen dat per auto op en neer naar de Costa Brava rijdt (2800 kilometer) is gemiddeld aan brandstof zo'n 375 euro kwijt. “Daarbij komen dan nog de overnachtingen, de maaltijden en het ongemak van het lange reizen.”

Middellandse Zee populair

Vooral landen rond de Middellandse Zee zijn in trek bij vliegende vakantiegangers. Volgens Dresmé is de zomer daarmee een kopie van de zojuist beëindigde meivakantie. “De meeste mensen boeken een vliegvakantie naar Turkije, Spanje is tweede en Griekenland derde. Wanneer het om eigen vervoer gaat, verkopen Frankrijk en Italië het best.” Bij de verre bestemmingen verkopen de reisbureaus geheel volgens de traditie het meest reizen naar de Verenigde Staten.

Laten boeken

Er zijn meer trends zichtbaar. “De toerist boekt steeds later. Dat begon met de recessie en dat beeld wijkt niet. Vroeger boekte men na de vakantiebeurs van januari, nu koopt men steeds vaker pas een paar weken voor de vakantie een reis,” aldus Dresmé. Volgens reisorganisatie TUI is het niet helemaal duidelijk waarom we steeds later boeken. “De recessie heeft die trend ongetwijfeld in werking gezet, maar toch beschouwen we dat niet als de enige verklaring.” Het zou te maken kunnen hebben met de veranderende leefstijl: steeds later beslissen we over allerlei aankopen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020