Excite

Voorstel: Cabinepersoneel als co-piloot bij Ryanair

De bedrijfsleider van één van de meest bekende budgetairlines ter wereld heeft weer een plan opgezet om extra kosten te besparen. Hij wil geen speciale co-piloten meer aannemen, maar het cabinepersoneel de taken van de co-piloot laten vervullen. Indien nodig kunnen zij dan bijspringen en helpen het vliegtuig veilig aan de grond te zetten.

Michael O’Leary staat er bekend om regelmatig controversiële ideeën te lanceren en dit is daarop geen uitzondering. Volgens O’Leary is het echter helemaal geen vreemd idee, want zoveel werk doet de co-piloot helemaal niet. Het vliegtuig wordt namelijk door een computer bestuurd. Mocht daar iets mee mis gaan, dan kan de piloot gewoon even op een knopje drukken en cabinepersoneel oproepen om hem bij de landing te helpen.

Toch kan het plan niet rekenen op veel bijstand. Een woordvoerder voor de IATA, de internationale luchtvaartorganisatie, heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat hij meent dat O’Leary niet helemaal in orde is. De BALPA, de Britse pilotenvakbond, is ook niet enthousiast over het plan. Volgens hen zijn de co-piloten helemaal niet overbodig en moeten zij op iedere vlucht mee. Bovendien voeren co-piloten regelmatig controles uit, om er zeker van te zijn dat alles met het vliegtuig nog helemaal in orde is.

Of het plan ook daadwerkelijk doorgevoerd wordt, is maar de vraag. Luchtvaartorganisaties moeten zich namelijk aan speciale regels houden en als het gaat om de veiligheid van personeel en passagiers, wordt er streng gekeken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Rosarito_82

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021