Excite

Vulkaanuitbarsting legt vliegverkeer plat

Vakantiegangers die dachten vandaag op reis te gaan, kunnen wel eens van een koude kermis thuis komen. Vanwege een vulkaanuitbarstingin IJsland heeft Schiphol verschillende vluchten geannuleerd. Landen als Groot-Brittannië en Schotland hebben dit voorbeeld gevolgd.

De vulkaanuitbarsting heeft gezorgd voor een grote aswolk, die inmiddels boven Noord-Europa drijft. De wolk kan gemakkelijk duizend kilometer reizen, voor deze volledig verwaaid is. Hoewel vliegtuigen regelmatig door wolken moeten vliegen, is een wolk van waterdruppels niet te vergelijken met een aswolk. As krijgt bij hoge temperaturen namelijk een glasachtige structuur, waardoor de as, als deze in de motor van een vliegtuig komt, kan zorgen voor een ware ramp. Daarnaast kan de as de buitenkant van vliegtuigen ernstig beschadigen.

Inmiddels heeft Schiphol tientallen vluchten geannuleerd en in Schotland zijn alle vluchthavens volledig gesloten. In Londenzijn zo’n 250 vluchten van het programma gehaald, met name van en naar Heathrow en Gatwick. Ook luchthavens in Manchester, Liverpool, Birmingham, Belfast en Newcastle kampen met problemen als gevolg van de uitbarsting.

Iets dichterbij IJsland, in Scandinavië, zijn de problemen nog groter. In Noorwegen mogen op sommige plekken vliegtuigen niet eens de lucht in en in Finland kampt men met flinke vertragingen.

Op dit moment is het nog niet duidelijk hoeveel last Nederland gaat krijgen van de aswolk, die gisterenochtend al ontstond. Wel worden alle mogelijke preventieve maatregelen genomen; hoewel piloten getraind worden in het vliegen in aswolken, is een veilige uitkomst nooit gegarandeerd. Vermijden is in dit geval dan ook de beste oplossing.

Afbeelding: Flickr account wili_hybrid

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021