Excite

Een weekendje weg met de trein

In Nederland is er een goede treinverbinding tussen de verschillende steden. Een weekendje weg met de trein is dan ook goed te doen.

Voorbereiding

De grote plaatsen hebben allemaal een treinverbinding. Ga bijvoorbeeld een weekend naar Amsterdam of een weekend naar Texel. Die plekken zijn goed te bereiken met de trein. Voor je vertrekt, is het handig om het een en ander op te zoeken op de site van de NS. Welke voorzieningen heeft het station? Kun je er kaartjes kopen? Moet ik reserveren? Wanneer je een weekend naar het buitenland wil met de trein moet je vaak reserveren. Kijk van tevoren op de site van de NS of dat geldt voor jouw bestemming.

Kaartjes kopen

Voor de trein heb je een kaartje nodig. Dat kan een enkel biljet of een weekendretour zijn. Voor een weekendretour betaal je niets meer maar je kunt langer reizen. Je kunt het gebruiken tussen vrijdagavond 19.00 uur en maandagochtend 4:00 uur. Je kunt kaartjes online kopen en zelf uitprinten. Op elk station staan ook kaartautomaten.

Aankomen in het station

Vaak moet je eerst aan het station geraken voor je kunt beginnen aan je weekend weg. Je kunt kiezen voor de auto want elk station heeft parkeergelegenheid: gratis of betalend. Ook is elk station te bereiken met het openbaar vervoer zoals bussen, metro's of trams. De fiets is ook mogelijk want aan het station is vaak een bewaakte fietsenstalling aanwezig.

Fietsen meenemen

In de trein binnen Nederland mag je fietsen meenemen, voor 6 euro extra. Dit kaartje is niet gebonden aan een traject. Vouwfietsen zijn dan weer gratis. Binnen Nederland is reserveren niet nodig. In elke trein zijn ook speciale plekken voor fietsen, alleen in de Fyra kan de fiets niet mee. In de spitsuren van 6.30 - 9 uur en 16.30 - 18.00 uur mogen alleen vouwfietsen mee.

Buiten Nederland gelden andere regels. Of een fiets mee mag, is te vinden op de website van NS Highspeed. In de Thalys mag de fiets bijvoorbeeld mee met een gedemonteerd voorwiel.

Huisdieren mee

Je kunt je huisdier meenemen op de trein. Een klein huisdier mag gratis mee als hij in een tas of op schoot kan. Aangelijnde huisdieren kosten 3 euro met het kaartje "dagkaart hond". De bestemming maakt niet uit.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021