Excite

Whisky na 100 jaar gevonden op de Zuidpool

Je komt nog eens wat tegen als je op vreemde plaatsen zoekt. Op de Zuidpool zijn onlangs vijf kisten gevonden. In die kisten zaten flessen whisky en brandy. Een bijzondere vondst, zeker gezien de locatie. Helemaal als je bedenkt dat de kisten zijn begraven door Ernest Shackleton, een van de eerste avonturiers op de Zuidpool. Shackleton overleed in 1922 en de dag dat hij de kisten begroef, ligt al weer 100 jaar in de geschiedenis. Dat maakt de vondst eens te meer bijzonder.

De vijf kisten zijn op Antartica gevonden door Al Fastier. Hij leidt een Nieuw-Zeelandse expeditie op de Zuidpool. Fastier geeft aan dat er in drie kisten whisky zat en in twee brandy. Bovendien stonk het ijs rondom de kisten heel erg naar alcohol, wat er op duidt dat sommige flessen zijn gebroken. De Engels-Ierse Ernest Shackleton probeerde samen met reisgenoot Robert Falcon Scott de Zuidpool te bereiken tussen 1907 en 1909. Dat is hen echter helaas niet gelukt. Toen ze vertrokken van Antartica, moesten ze spullen zoals de whisky en brandy achterlaten.

Dat deden ze in de buurt van Cape Royds. Daar bouwde Shackleton namelijk een behaaglijke hut, die hem moest beschermen tegen de erbarmelijke omstandigheden. De hut van Shackleton staat overigens nog steeds fier overeind, dus van bouwkunde had de avonturier ook al kaas gegeten. Het lukte hem en Falcon Scott overigens niet om de Zuidpool te bereiken, omdat ze gebrek aan voorraden hadden. Op whisky en brandy alleen haal je het niet. De whiskyfirma Whyte en Makay gaan de whisky van Shackleton analyseren en zullen proberen een soortgelijke blend te produceren.

Afbeelding: Flickr, Simon Harriyott

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020