Excite

Wintersporten bij uitstek: skiën en snowboarden

Wie aan wintersport denkt, denkt al snel aan skiën en snowboarden. Logisch, want juist deze twee vormen van sport zijn populaire activiteiten in ieder sneeuwgebied. Wat echter lang niet iedereen weet, is dat er verschillende vormen van zowel skiën als snowboarden zijn. Zo heb je nóg meer variatie tijdens je wintersport!

Variaties en stijlen

Hoewel je het op het eerste gezicht niet zou zeggen, behoort langlaufen tot de skisporten. Logisch eigenlijk: bij langlaufen beweeg je je tenslotte net zo goed voort op ski's, zij het 'lopend'. Omdat de snelle afdalingen, die juist zo kenmerkend zijn voor skiën, ontbreken, zien veel mensen langlaufen niet als een echte skisport.

Voor snelheidsmaniakken

Alpineskiën daarentegen heeft juist wél alle kenmerken die bij het skiën horen. Bij het alpineskiën draait het om afdalingen en/of strak bochtenwerk. Ook slalomskiën, waarbij een parcours bestaat uit paaltjes die afwisselend links- en rechtsom gepasseerd moeten worden, is een spectaculaire sport op ski's. Voor de echte durfals is er het schansspringen of zelfs skivliegen. Bij de laatste vorm worden snelheden tot 110 kilometer per uur behaald.

Snowboarden

Wie niet van skiën houdt en toch wil wintersporten, kan snowboarden eens proberen. Bij snowboarden zitten de schoenen aan het board bevestigd en race je met deze constructie van een helling of piste af. Ook bij snowboarden heb je verschillende variaties. Zo is er het freeriden, waarbij je de piste verlaat en in je eigen tempo de berg afdaalt. Hierbij kom je vaak in losse poedersneeuw terecht. Off piste snowboarden kan gevaarlijk zijn vanwege het lawinegevaar, maar de geoefende snowboarder wil het wellicht toch eens proberen. Ook freestyle snowboarden is een sport voor geoefenden, omdat je tijdens het snowboarden allerlei stunts en sprongen uithaalt. Bij alpineboarden gaat het daarentegen juist om snelheid.

Olympische Winterspelen

Skien en snowboarden zijn beide onderdeel van de Olympische Winterspelen, waarbij eveneens verschillende varianten aan bod komen.

Eerst op les!

Wil je graag skiën en snowboarden, maar is je wintersportervaring nihil, dan kan je het best eerst een paar lessen volgen. Onvoorbereid op wintersport gaan, is vragen om ongelukken en blessures! Gelukkig zijn er steeds meer kunstskischolen te vinden, waar je op een veilige manier leert hoe je omgaat met die lange latten. Ook snowboardles wordt hier vaak gegeven.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020