Excite

Wintervakantie kan stress opleveren

Zo. Voorjaarsvakantie. Althans, voor 700.000 mensen is het deze week vakantie. Lekker even niet aan werk denken. Niet in de buurt komen van je kantoor. Heerlijke dagen dus. Voor veel Nederlanders, ruim 300.000, betekent de voorjaarsvakantie dat er naar Duitsland en Oostenrijk gereden wordt voor de wintersport. Lekker skiën, snowboarden en après skiën. Dat betekent dat vandaag de snelwegen in Duitsland en Oostenrijk waarschijnlijk volstromen met sneeuwlustige toeristen uit Nederland. Voor de Duitsers en Oostenrijkers niet leuk, maar ook niet voor de Nederlanders. Naast de zwarte zaterdag van de zomervakantie ontstaat er zo ook een witte zaterdag in februari.

Onderzoek werd gedaan door Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Want ook winterpret kan wetenschappelijk onder de microscoop gelegd worden. Uit dat onderzoek zijn een aantal interessante zaken naar voren gekomen. Het is mogelijk dat wintersport een positief effect heeft op mensen. Juist omdat ze even afstand nemen van werk en ook niet aan het werken gaan. Maar de klap na de korte week vakantie komt daarna weer harder aan. Je zit heel snel weer in je gewone ritme en routines.

Er is nog een bijzonderheid aan de wintersport. Mensen gaan deze vakantie vooral actief sporten. Maar dan ben je wel afhankelijk van het weer en blessures. Een been is zo gebroken als je op de lange latten staat. En de angst daarvoor kan meer stress opleveren dan het sporten aan genot oplevert. 17 procent voelt zich tijdens de wintervakantie slechter dan daarvoor. Dat is nogal wat. Kun je beter thuis blijven, zou je zeggen.

Afbeelding: Flickr, uwdigitalcollectio ns

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020