Excite

Zermatt maakt ruimte voor trage skiërs

Met een noodvaart van een berg afschieten is niet voor iedereen weggelegd. Omdat een heerlijke wintersportvakantie wél voor iedereen mogelijk zou moeten zijn, heeft het Zwitserse skioord Zermatt vier speciale pistes geopend die alleen gebruikt mogen worden door trage skiërs.

Op verschillende pistes in skioorden over de hele wereld worden al maatregelen genomen om ongelukken te voorkomen. In de meeste gevallen richten die maatregelen zich op het afremmen van snelheidsduivels. Zermatt is dan ook het eerste oord dat trage skiërs op een positieve manier afscheidt van snelle skiërs, door juist het plezier van traag skiën te promoten. Op die manier worden snelheidsduivels afgeremd én zijn er meer mogelijkheden voor skiërs die niet snel kunnen of durven.

Om geen twijfel te laten bestaan over ‘traag’, is een snelheidsbeperking opgelegd van 30 kilometer per uur. Het resort gaat er vanuit dat de meeste skiërs al snel zullen merken of ze harder gaan dan de overige skiërs, om vervolgens hun snelheid aan te passen naar een snelheid die ongelukken of botsingen voorkomt.

Skiërs die toch menen veel harder over de pistes te moeten schieten, zullen worden aangehouden door een inspecteur. Die geeft eerst een waarschuwing, maar trekt bij de tweede overtreding direct de skipas in.

Tot nu toe is erg positief gereageerd op het initiatief en het lijkt prima te werken. Het is dan ook te hopen dat meerdere skioorden Zermatt zullen volgen.

Afbeelding: Flickr account dburka

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019