Excite

Zuid-Holland en Noord-Holland hebben veel smerig zwemwater

Het wordt weer lekker weer. Dat betekent dat iedereen graag het water in duikt. Maar liefhebbers van het natuurwater moeten oppassen. Vooral in Zuid- en Noord-Holland zijn op veel plekken zwemverboden ingesteld. Het water is simpelweg te smerig om in te zwemmen, door bijvoorbeeld algengroei of bacteriën. Het wordt waterratten dan ook sterk afgeraden om een duik te nemen, omdat zwemmen in zulk water grote gezondheidsrisico's met zich meedraagt.

Blauwalg is weer de traditionele boosdoener voor de zwemverboden. De alg komt in veel plaatsen voor. Hoofdpijn en schijterij zijn het gevolg voor iedereen die een duik neemt. Maar blauwalg is niet de enige boosdoener. Zo werd er in de Krammer bij Oude Tonge e-coli gevonden. I-Enterococcen huisvesten zich in wateren in de Grevelingen en ook bij het Kaageiland is de e-colibacterie gevonden. Het zwemmen in dat water kan hoofdpijn, maag- en darmklachten, oorontsteking en koorts opleveren.

De reden voor de vele vervuilde wateren moet nog onderzocht worden. De hevige regenbuien van afgelopen week zouden gezorgd kunnen hebben voor het overlopen van het riool. Ook vogelpoep wordt genoemd als aanstichter van het zwembederf. Momenteel wordt er in ieder geval druk gemeten door de mensen met verstand van water. De oorzaak wordt op die manier achterhaald. Zwemmen moet voorlopig gebeuren in de zee of in het zwembad.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020