Excite

Zwitserland wordt te duur vakantieland

Toeristen met een klein vakantiebudget doen er goed aan om Zwitserland voorlopig te mijden. De Zwitserse frank staat momenteel zeer sterk en daardoor wordt de Alpenstaat een peperduur vakantieland. Vooral de prijzen voor hotelovernachtingen, attracties en de horeca zijn de laatste maanden sterk gestegen, zo schrijft de Telegraaf.

Voor een euro krijg je momenteel 1,10 frank, terwijl dat drie jaar geleden nog 1,70 frank was. Sindsdien is de frank echter sterker geworden en de euro in waarde gedaald door alle begrotingsproblemen in de eurozone. Vakantiegangers voelen deze waardestijging van de frank natuurlijk in hun portemonnee.

De meeste toeristen besparen op etentjes en uitstapjes tijdens hun verblijf in Zwitserland. Maar veel andere vakantiegangers hebben hun oorspronkelijke plannen geheel gewijzigd en reizen af naar een ander Alpenland, bijvoorbeeld Oostenrijk, Frankrijk of Slovenië.

De Zwitserse centrale bank erkent het probleem en heeft maatregelen aangekondigd om de waardestijging van de frank te beteugelen. De Zwitserse frank is de laatste maanden sterk in waarde toegenomen, omdat veel beleggers de munt als een veilige belegging zien in tijden van mondiale economische onzekerheid.

De Zwitserse centrale bank wil het probleem oplossen door de liquiditeit (geldhoeveelheid) op de geldmarkt te verhogen en de interbancaire rente te verlagen. Daardoor moeten banken meer geld gaat uitlenen, komen er meer franken in omloop en zal de munt in waarde dalen, zo gaat de economische redenering.

Liechtenstein is overigens geen slimme bestemming om de dure frank te ontlopen. In dat kleine Alpenlandje wordt namelijk ook met de Zwitserse frank betaald.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020